ATLETSKI PETOBOJ

logo petoboj

Međunarodno otvoreno prvenstvo u višebojima za veterane održano je 21.10.2018. u Zagrebu na atletskom stadionu Mladost.

Natjecanje je napravljeno sa ciljem popularizacije stadionske atletike i povratak AK Maksimir na atletsku stazu. Zamišljeno kao završni miting sezone, ali je kroz godine preraslo u Otvoreno Prvenstvo Hrvatske. Otvorenog je tipa, što znači da mogu nastupati inozemni natjecatelji i natjecatelji mlađih dobnih uzrasta (seniori, juniori, kadeti).

Natjecanje se sastoji od 5 stadionskih disciplina koje se održavaju u jednom danu. Svaka disciplina se boduje, a pobjednik je onaj koji sakupi najviše bodova. U veteranskim kategorijama primjenjuje se starosni koeficijent. Na taj se način rezultati postignuti u različitim starosnim kategorijama mogu kvalitativno uspoređivati. Težine sprava ovise u kojoj starosnoj kategoriji natjecatelj nastupa. Korijeni natjecanja su iz drevne grčke olimpijade, na kojoj se umjesto utrke na 1500m nastupalo u hrvanju.

Muškarci: skok u dalj, bacanje koplja, 200m, bacanje diska, 1500m.
Žene: skok u dalj, bacanje koplja, 200m, bacanje diska, 800m.

Ove godine je po prvi put istovremeno organiziran i bacački petoboj. Discipline bacačkog petoboja su za žene i muškarce identične: kladivo, kugla, disk, koplje, gira.

Rezultate možete vidjeti ovdje.

IMG_7742

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.