BOROŠINA NEDJELJA

BorošaJednu nedjelju u mjesecu polaznici Atletske škole odrađuju trening lagano šetajući Leustekovom stazom (okupljanje i polazak je uvijek u 9:00h kod donje stanice žičare). Naravno, oni malo napredniji produže i ubrzaju korak da “skrate” trajanje treninga, neki i malo potrče, ali svima je cilj isti – uspon do vrha Sljemena, uživanje u pogledu na drugu (čitaj. zagorsku) stranu, nakon čega slijedi okrijepa u obližnjim planinarskim domovima. Za mnoge je to jednostavan i lagan trening koji služi za opuštanje i odmor nakon težih perioda treninga ili pripremu za dolazeća natjecanja. Za neke, ima i dodatno značenje.

Sjećanje je to na istinsku legendu hrvatskog veslanja i kros-trčanja, čovjeka s punim stoljećem sportskog staža u te dvije sportske discipline. Njegovo ime je Julije Boroša Jumbo. Neumoran i neuništiv duhom u svom je životnom vijeku više od šest desetljeća posvetio veslanju i četiri desetljeća trčanju na duge staze.

Jumbo je rođen u Zagrebu 14. listopada 1932. godine. Budući da mu je odmalena glavna pokretačka snaga bio sport, s aktivnim veslanjem započeo je u proljeće 1951. u tadašnjem veslačkom klubu Sava, današnjem VK Trešnjevka. Dugu i uspješnu karijeru obogatio je i fantastičnim nastupima u veteranskoj konkurenciji.

Usporedno s veslanjem Jumbo se bavio i trčanjem na duge staze. Godinama je aktivno sudjelovao u utrkama Zagrebačke kros lige, a od 1990. godine pokrenuo je i brdsku utrku na Sljemenu koja se u različitim formatima održava i danas na relaciji od glavnog zagrebačkog trga preko Leustekove staze do vrha Sljemena. 

Julije Boroša Jumbo bio je sportaš staroga kova, kakvih odavno nema na sportskim borilištima. Sportski zenesenjak i entuzijast ostavio je dubok trag u zagrebačkom i hrvatskom sportu, a ostat će zauvijek upamćen i kao istinski simbol sportaša koji je rušio barijere omeđene godinama…  

Izvor: www.veslanje.hr

 

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.