MZ cener – treći put

mz cener fotke s leđaU parku Maksimir 1. travnja održano je treće izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“. Najljepša utrka grada Zagreba organizirana je povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, koji je ove godine posvećen depresiji. Ovogodišnje izdanje okupilo je više od 500 građana, a cilj organiziranja utrke promocija je zdravog načina života i uživanja u prirodi.

Građani su tako pridonijeli važnosti ovoga događaja koji se već treću godinu za redom održava u Zagrebu s ciljem promocije sportske rekreacije te unaprjeđenja zdravlja i kvalitete življenja. Utrku je podržao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, i sam velik ljubitelj rekreativnog trčanja.

„Trčanjem možemo poboljšati raspoloženje pojedinca, zaštititi se od stresa, ali i  povoljno utjecati  na  depresiju, poremećaj koji je svake godine u porastu po broju oboljelih. Utrkom želimo naše građene motivirati da usvoje rekreaciju kao stil života i zdravu naviku koja će unaprijediti njihovu kvalitetu života“, istaknula je doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Pobjednice glavne kros utrke od osam kilometara i utrke građana od dva kilometra peharima i medaljama je nagradio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dr. Zvonimir Šostar, dok je pobjednike glavne kros utrke od osam kilometara i utrke građana od dva kilometra peharima i medaljama nagradila ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med.

„Ovom inicijativom želimo osvijestiti građane o važnosti tjelovježbe i pravilne prehrane za zdrav život. Hrvatski građani spadaju u najneaktivnije građane Europske unije, a brojne bolesti današnjeg doba mogu se prevenirati aktivnim stilom života. Tjelesna aktivnost, a tu se posebice ističe trčanje kao sjajan primjer rekreacijskog sporta, može spriječiti niz bolesti, stoga mi je iznimno drago vidjeti da postaje sve popularniji način održavanja fizičke kondicije“, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

U sklopu događanja, osim utrka za odrasle, organizirane su i dječje utrke, s ciljem usvajanja zdravih životnih navika već od najmlađe dobi. Također, organizatori su pripremili i brojne druge sadržaje za posjetitelje poput mjerenja šećera u krvi i provjere krvnog tlaka, dijelili su se edukativni materijali, a svi su zainteresirani mogli zatražiti liječničke savjete o uravnoteženoj prehrani. Organiziran je i besplatan posjet zagrebačkom ZOO, čemu su se posebno razveselili  najmlađi posjetitelji.

Događaj je organizirao Atletski klub Maksimir u suradnji s Domom zdravlja Zagreb – Centar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Gradske skupštine Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Gradske četvrti Maksimir, Veleučilišta Velika Gorica, Parka prirode Maksimir, ZOO Zagreb, PD Matice Zagreb i Modus Health Card.

Pobjednici glavne utrke na 8km Bojana Bjeljac i Tomislav Kukec srušili rekord staze !!!!!

Ukupni pobjednici:

2km
Muškarci:
1. Adriano Ivetić (Gt elitni pulski rekreativci) vrijeme 6:59 min.
2. Lovro Sindičić (IND) vrijeme 7:48 min.
3. Neven Čupić (Kineziološki fakultet) vrijeme 7:54 min.

Žene:
1. Marija Kosi (Boksački klub Omega) vrijeme 7:55 min.
2. Lana Kasumović (IND) vrijeme 10:15 min.
3. Ana Topolovac (Atletski klub Maksimir) vrijeme 10:16 min.

8km
Muškarci:
1. Tomislav Kukec (AK Dinamo Zrinjevac) vrijeme 28:28 min. (novi  rekord staze)
2. Ivica Mucak (AK Rudolf Perešin) vrijeme 29:00 min.
3. Silvio Grđan (IND) vrijeme 30:01 min.

Žene:
1. Bojana Bjeljac (AK Dinamo Zrinjevac) vrijeme 29:42 min. (novi  rekord staze)
2. Lora Ontl (AK Dinamo Zrinjevac) vrijeme 31:51 min.
3. Petra Grčević (AK Dinamo Zrinjevac) vrijeme 33:22 min.

Svi rezultati dostupni su na stranicama stotinke: Glavna utrka 8km i Utrka građana 2km

 

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.