NAŠA NATJECANJA

ATLETSKI PETOBOJ

logo petobojNatjecanje je napravljeno sa ciljem popularizacije stadionske atletike i povratak kluba na atletsku stazu. Zamišljeno kao završni miting sezone, ali je kroz godine preraslo u Otvoreno Prvenstvo Hrvatske. Otvorenog je tipa, što znači da mogu nastupati inozemni natjecatelji i natjecatelji mlađih dobnih uzrasta (seniori, juniori, kadeti).

Natjecanje se sastoji od 5 stadionskih disciplina koje se održavaju u jednom danu. Svaka disciplina se boduje, a pobjednik je onaj koji sakupi najviše bodova. U veteranskim kategorijama primjenjuje se starosni koeficijent. Na taj se način rezultati postignuti u različitim starosnim kategorijama mogu kvalitativno uspoređivati. Težine sprava ovise u kojoj starosnoj kategoriji natjecatelj nastupa. Korijeni natjecanja su iz drevne grčke olimpijade, na kojoj se umjesto utrke na 1500m nastupalo u hrvanju.

Muškarci: skok u dalj, bacanje koplja (800g), 200m, bacanje diska (2kg), 1500m
Žene: skok u dalj, bacanje koplja (600g), 200m, bacanje diska (1kg), 800m

Rezultati: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016

MAKSIMIRSKI MINUS ZWEI CENER

UntitledIdeja, organizacija i realizacija ovog natjecanja u potpunosti pripada polaznicima škole. U poplavi trendovskih cestovnih utrka na 10 km osmišljena je jedinstvena kros utrka sa humanitarnim karakterom. Ujedno je pokrenut i novi sportski događaj u prikladnom ambijentu koji je u skladu sa imenom kluba. Prvo izdanje utrke za cilj je imalo prikupljanje sredstava, nabavu i postavljanje prematalice za bebe. Naravno, događaj je izazvao veliku medijsku pozornost, popratili su ga  novinari značajnijih portala i novina, kao i lokalne televizije. Vijest o postavljanju prematalice u nekim novinama objavljena je na naslovnicama.

 24sata NASLOVNICA

Više o utrci

 

Ostala klupska natjecanja

KROS LIGA

Natjecanje pod imenom Zagrebačka kros liga već je dobro zagazilo u treće desetljeće. Započeto 1980., prerađeno je 1981. u više-manje današnji oblik. A prva prava sezona je 1982.

Trče se četiri dijela, dva proljetna s 8, dva jesenja s 5 kola.
Svakom natjecatelju boduje se najviše po 5 najboljih rezultata u proljetnim dijelovima, i po 3 najbolja rezultata u jesenjim dijelovima.

Bodovi ostvareni za svako kolo su izračunati prema postignutom vremenu. Posebno se boduju nastupi na kratkoj i na dugoj stazi. Kratka staza na nasipu dugačka je cca 5 km, u Maksimiru cca 4,3 km. Na nasipu trči se krug oko starog Savskog mosta i Mosta slobode, a u Maksimiru 2 kruga. Duga staza na nasipu i u Maksimiru duga je cca 8,6 km. Na nasipu trči se krug oko starog Savskog mosta i Mosta mladosti, a u Maksimiru 4 kruga. Bodovi ostvareni na jednoj dužini staze, ne mogu se prenositi na drugu.

Ukupan zbroj bodova iz sva 4 dijela određuje ukupni plasman.
U obzir za nagrađivanje dolaze samo natjecatelji koji su nastupili na istoj stazi najmanje 5 puta tokom godine. Ukoliko neki natjecatelj ima mogućnost nagrađivanja u obje dužine staza, nagrada se dodjeljuje samo u onoj gdje je bolje plasiran, a u slučaju istog plasmana, u onoj u kojoj je skupio više bodova.

Staze
Kratka staza na nasipu dugačka je cca 5 km, u Maksimiru cca 4,3 km. Na nasipu trči se krug oko starog Savskog mosta i Mosta slobode, a u Maksimiru 2 kruga. Pogledaj kartu staze.

Duga staza na nasipu i u Maksimiru duga je cca 8,6 km. Na nasipu trči se krug oko starog Savskog mosta i Mosta mladosti, a u Maksimiru 4 kruga. Natjecatelj svako kolo odluči koju stazu će trčati, ali bodovi ostvareni na jednoj dužini staze, ne mogu se prenositi na drugu. Pogledaj kartu staze.

Kategorije:
MS muškarci do 34 godine
ŽS žene do 34 godine
M35 muškarci 35-39 godina
Ž35 žene 35-39 godina
M40 muškarci 40-45 godina
Ž40 žene 40-45 godina.

i dalje po pet godina, usklađeno sa veteranskim kategorijama IAAF-a.

Osim toga:
D i C, koju čine trkači (D) i trkačice (C) do 14 godina.

Nagrade:
Ukupni pobjednici u muškim i ženskim konkurencijama dobivaju pehare. Prvih deset muškaraca i prvih pet žena dobivaju statue trkača. Prva tri u svakoj kategoriji dobivaju medalje. Podjela nagrada je na godišnjoj skupštini kluba za prošlu godinu. Za svako kolo mješovita raznovrsna okrepa (sokovi, voda, pivo, keksi, čips i sl.) a po hladnom vremenu i čaj i kuhano vino.

Startnina: 20 kn.
Svi natjecatelji koji istrče svih 26 kola, sljedeće godine plaćaju 50% startnine (10 kn).

Jednostavnije je nego što se čini! Dođete i otrčite!

IVAN STAREK

Starek_logoMemorijal Ivan Starek, nastao za sjećanje na legendarnog skromnog trkača, počeo je kao polumaraton, danas je to dvodnevni događaj cestovne atletike, jedinstven u Hrvatskoj.

Tradicionalno svake godine jedan vikend u 11. mjesecu. U subotu su utrke u brzom hodanju, u nedjelju polumaraton i juniorska utrka na 5 km.

PODSUSED – ZAGREB

Još 1906. u Zagrebu je prvi put održana utrka cestovne atletike, u trčanju od Podsuseda do Britanca. Desetljeća su prolazila, utrka je zaboravljena, dok ju Veteranovac Joško Ušaj nije otkrio u starim novinama arhive grada Zagreba. Tada je pokrenuta utrka Stazama pionira zagrebačke atletike, ili jednostavnije Podsused-Zagreb

NOVA NA SAVI

Nova na SaviNajnovija utrka u organizaciji AK Veteran, svake Nove godine, start točno u podne. Osim utrke na 5 km po savskom nasipu, draž daju ostaci kolača od prethodne noći, te tombola nakon utrke.

 

JOZEFINA

U proljeće 2013. održana je prvi put utrka koja povezuje more i unutrašnjost.
Od Senja do Brinja. Evo što o njoj kaže pokretač i direktor utrke, Ante Blažanin:

Na dugoj stazi od Senja do Brinja u dužini od 32 km bilo je 24 natjecatelja, a na kratkoj od Vratnika do Brinja u dužini od 16 km bilo je 20 natjecatelja.
Svi natjecatelji su bili jako zadovoljni organizacijom. Ovo je prvi put da je A.K. MAKSIMIR organizirao sve besplatno, od puta, startnine do nagrada i ručka. Trebalo je samo doći i provesti dan u divnoj utrci i još ljepšem druženju. To je nagrada svim članovima kluba koji su se odazvali, kao i trkačima iz drugih klubova koji su došli kao naši gosti.
Sama utrka bila je jako teška. Puhala je jaka bura u prsa trkača, svi smo se borili s tom pravom elementarnom nepogodom. (Želimir ne može odoljeti da ne doda: Baš me čudi da je u Senju puhala bura…) Kad se tome doda konfiguracija terena s 900 metara visinske razlike i velike dužine staze, ispada da su svi koji su to pretrčali napravili velik posao.
Nadam se da će utrka biti tradicionalna, sljedeće godine trčat će se obrnutom trasom – od Brinja do Senja, koja je puno lakša.

STON MARATHON

stonmaraton logo